6. nap estéje (aug 14.)

Eszenyo

Kb. este fél 7 körül értünk Gyergyóremete mellé Eszenyőre ahol mielőtt meglátogattuk volna a vízimalmot jól a vize alá álltunk. Tikkadt testünket és lelkünket ismét örömfürdőzésbe mártottuk. Itt a hegyről nagyon sok patak folyik le ezért a helyiek rájöttek, hogy érdemes malmokat csinálni, ezért költöztek oda. Korábban 19 malom működött, lisztmalom fűrészmalom, ványoló. Rózsika néni szövőszéken gyapjúcsergéket sző és ványolással foglalkozik. A ványolómalom úgy működik, hogy a patakból a víz egy nagy kádba robajlik és ott sebesen forog. Többek szerint ez egy jacuzzi. Ha a megszövik a gyapjút akkor puha és szöszös. A friss csergét beteszik a jacuzziba, oldalról jön a víz forgatja a csergét, s azzal, hogy folyamatosan ütődik, az anyag ellenálló lesz és kimegy belőle a juhszag. Rózsika néni tele van rendeléssel, aki most próbál tőle rendelni, az már csak tavasszal számíthat a szőnyegére.

Vanyolo malom

19:33 A szennyvíztisztító látogatása. Ettől a programponttól néhányan eltekintettek, és egy magazin mixt udvarán próbálgatták a helyi folklórt, úgymint a remetei tökmag, remetei zakuszka, remetei Beck’s.

Az estét Remetén töltöttük ahol Bakos Edittel egy induló projektről beszélgettünk. A helyiek 13%-a él mezőgazdaságból, de tulajdonképpen a mezőgazdaság él ezekből az emberekből, ugyanis legtöbbjük számára ez veszteséges. A fő probléma, hogy a nagyon rossz a hatékonyság, mindenki a maga vékony telkeit műveli, nincs jó út, nincsenek jó gépek, eszközök s ezeket az egyes emberek nem is tudják megfizetni. Ez az új projekt svájci mintára, svájci támogatással és ottani szakemberek bevonásával lényegében a TSZ-ekhez hasonló társulást kíván létrehozni. Természetesen itt nem elveszik a földet, hanem a tulajdonjog megtartásával közösen hasznosítják, közösen vásárolnak eszközöket és fejlesztik az infrastruktúrát. Ez a projekt egyedülálló kelet európában.

Ezután a nagyon kedves helyiek megvendégeltek minket borral. Kialakult közben egy kisebb lakodalom. Történt ugyanis, hogy az egyesület júniusi transzfogarasi túráján csapódott hozzánk egy kicsi sárga Ursula nevű maci Argesből. Ursula szeret Erdélyben lenni és tanul magyarul. A pihenőnapon úgy döntöttünk eladósorba kerül és, hogy kerítünk neki székely vőlegényt. A lagzi szépen alakult majd hazatértünk a szálláshelyre. Itt viszont sajnos Csaba vőlegény balesetet szenvedett a torka elvágódott és meghalt. A fejét tényleg nem kellett volna levágni, de ha már így alakult úgy döntöttünk eltemetjük a főtéren. Sajnos a bicska nem sírásásra való s hát így úgy döntöttünk, hogy nem székely hanem indiai hagyományok szerinti szertartást rendezünk. Pálinkával meggyújtottuk és rituálisan átadtuk testét és lelkét a szellemeknek.
Nyugodjék békében.

Csaba kiralyfi

Tornateremben aludtunk, így megszülettek az első erdélyi olimpiai aranyérmek. Boda Tas Polimpikon Szabolcs az alábbi műsorszámokban ért el erdélyi idő szerint hajnal 2:34-3:13 között aranyérmeket:
- terembicikli
- kerékpáros futball
- akrobatika
- horkolás
- atlétika
- bukfenc
- zsákbaugrás
Horkolásban az ezüstöt is erdélyi sportoló vitte el, ezért Horkesztánt lekörözve Erdély horkolási nagyhatalmi pozícióba került.

2 válasz: “6. nap estéje (aug 14.)”

  1. JOE

    Nagyonn kar h nem kerestetek fel minket.:D Pedig mi is tiszta szivesenn be szaltunk volna turazni veletek.Vagyis a Remetei bandarol beszelve.De azert koszonjuk h itt jartatok es a kovetkezo latogatasnal nagyobb reszesedesbenn lehet reszetek. JOE:D

  2. Fülöp Attila

    Na, tényleg kár. De idén gyertek velünk lesz több esemény is, itt láthatjátok: http://www.eloerdely.ro/HU/Events2009.aspx

    üdv