3. nap (aug 11.)

Szendvicskészítés ma sem maradt el. Upgrade az előző napokhoz képest, hogy a szendvicsek egy bogba rendezve csapatonként testreszabva kerültek kihelyezésre.

Barnaktol szeretettel

Első megállóhely a szépvízi víztározó amely 1981-1986 között épült és Csíkszereda vízszükségletének 90%-át biztosítja és ellátja a környező falvakat is. A gát földgát, agyagmaggal; 2 zsilip van, egy használati s egy biztonsági zsilip. A tavat fegyveres őrök védik. Van a gátban egy 30m-es torony, abból irányítják a zsilipeket és ott vannak az emelőmotorok. A gát működési ideje 100 év attól függően, hogy mennyire iszaposodik el. Számtalan féle műszer van, amelyek többek között figyelik a szivárgást és érzékelik ha Vrancea-ban földrengés van “például”. A víz nagyon tiszta, minimális klór van benne, 3-szor átszűrik és már iható is. A tározóban maximum 7 millió köbméter víz fér és szükség esetén 17 óra alatt ereszthető le teljesen.

Szepviz - Control panel

A gyimesi hágón kitekerve, a fügés tetőn leereszkedve benéztünk románékhoz az ortodox kolostorba. Ez 1936-tól működik, melyben 6 személy szolgál, 3 pap és 3 szerzetes. Van még egy apáca aki főz nekik. ’36 előtt római katolikus kolostor volt, majd az ortodox egyház megvette. 1951-1986 között üresen állt.

Ortodox kolostor

Nincsenek saját híveik, csak zarándokok és látogatók járnak oda. Saját maguk gazdálkodnak, állataik vannak és virágokat ápolnak. A papok örök időre választják ki a kolostort ahol szolgálnak s bár nősülhetnek, de szerzetes korukban cölibátusi és “ascultare infinita” fogadalmat tesznek.

Hamar ledöngettünk Gyimesbükkbe, az 1000 éves határnál Tatros folyó, örömfürdőzés megint.

Tatros

Ezekről még írtunk volna, ha lett volna idő:
- Gyimesbükk, 1000 éves határnál vasúti múzeum, Bilibók Ágoston fia fogad minket, mert Ágoston bácsi elment a tengerre.
- Gyimesbükk, Tankó Mária tájháza.
- Borospatakán (Gyimesközéplok) táncház, tánctanulás, helyi pálinka.

Megjegyzések lezárva.