4. nap (aug 12.)

Reggelibe hamar kivakartuk magunkat az esti pálinkák fogságából.

A borospataki skanzennél Ferkó Zoltán 10 percbe sűrítette a 4000km-es bringa-zarándokútját, amelyet a moldvai magyarok magyar nyelvű misézéséért tekert le. Ezekben a moldvai falvakban a magyar közösség katolikus vallású és életüket egymás közt anyanyelvükön intézik. A papjukkal is magyarul beszélgetnek, de mikor a templomba bemennek, a mise románul zajlik, s mikor kijöttek vissza a magyarra. Ezért indult el Budapestről, Szlovákián, Ausztrián keresztül Vatikánba. A vatikáni külügyminiszter fogadta őt és azt mondta, hogy az ilyen dolgokat helyi szinten kell elintézni. Na hát intézzük el helyi szinten gondolta s hamar Szlovénián, Horvátországon, Szerbián és Erdélyen keresztül Moldvába karikázta magát. Az ottani egyházi vezetők megmondták, hogy ennek az eldöntéséhez ők kicsik. Zoli úgy döntött, hogy mielőtt visszamenne Vatikánba pihen 2 évet.

Szökjünk fel a paripára, tekerjünk át a gyimeseken a Gyilkos tóhoz. Erről inkább képekben.

Transzgyimes 1

Transzgyimes 2 - Kozi

Transzgyimes 3 - Ilia teto

Transzgyimes 4 - a foldrol

Transzgyimes 5 - Pac

Ma sem maradt ki a patakban fürdés. Sárdobálás, bringával bezuhanás, ez utóbbi nem szándékos, bár elkövetője egy “Mit foglalkoztok hogy megyek be fürdeni?? :) ”-vel hárította fura magatartására irányuló kérdéseinket.

Este a Gyilkostó Adventure egyesülettől látogatott hozzánk Crisan Hunor. Ők vették gyámság alá a Súgó barlangot, hoztak fel belőle 8 tonna szemetet és igyekeznek megóvni tőlünk turistáktól, mert mi pont fix olyanok vagyuk mint a birka melyet terelik keresztül a mezőn, szarja-hugyozza essze magát s az utat merre jár. Ez nem azt jelenti, hogy nem engednek senkit oda, hanem, hogy mikor jő a látogató, akkor vezető visz végig a tiszta barlangon. A súgó barlangba még egy későbbi napon megyünk.

Az este vendéglátóinkat kiittuk minden gyógynövényből készített szeszesitalféleségükből. Lett is kacagás, tánc, danolás végül mecsergés. A következőnap pihenőnap, ezért voltunk ilyen bátrak.

Megjegyzések lezárva.