7. nap – 2. rész (aug 15.)

Ellátogattunk Alfaluban a Sövér Elek galériába. 4 éve minden évben helyi képzőművészek munkáit állítják ki.
A csapat botcsinálta műértőjét kérdeztük az alábbi képekről:

Kep - Matyas kiraly Erdelyben

- Milyen a kép technikája?
- Rajz. Ennél tovább én nem értek hozzá. A kép egy rajztanárhoz illő, nem tudom, hogy a világfestészetbe beírja -e magát ezzel a képpel, de falra ki lehet tenni. Ahol sötét bútorok vannak a szobában, ott kifejezetten jó :)

Kep - Yes, peace

- A sors keze című festmény, ahol egy emberi kéz látszik, amiből ki van nőve az ujjak helyén 5 ember s hátul egy ujj mutatja, hogy “Yeee”, s egy másik mögötte, hogy “Peace”.
- Nem, az első inkább azt mutatja, hogy “álljatok meg mert itt lehet sört kapni a boltban”. Nagyon eklektikus, kicsit modern felütéssel jön be az a két “Yee” kéz.

Kep - Ember, nap

- Menjünk tovább a következő, Márton Árpád szomjúság című képére. Ahol egy szocreál stílusú paraszt iszik egy fekete bidonból nagy vörös nappal a háta mögött. Erről mi a véleményed?
- Kicsit Van Gogh-ra üt nekem a narancssárga napraforgó szerű akármi meg a torzított emberarc. Nagyon szomjas lehet az iparos az tény, ahogy horpadó fejjel szívja ki az utolsó cseppet. Elmegy.

Kep - Prometheusz

- Van egy kép ami elég ígéretes, Barabás Éva Prométheusz című képe, ahol a madár rászáll éppen és eszi ki a belét. Én átérzem, ahogy eszi ki a belét. Te átérzed -e?
- Nagyon veszélyes az a sasmadár, kicsit megfeszített Jézushoz hasonlít az a Prométheusz ott. Van benne szenvedés az kétségtelen, de az a dinnyeszerűre festett zöld-fehér-piros szerű vér, az elég vicces. Egy ilyen képet tán nagyobban kellett volna megfesteni.
- 5m x 5m-esben, vagy mint a Feszty-körképet. De akkor másképp beszélgetnénk róla, akkor ez az egy kép lenne itt kiállítva és mindenki ide járna.
- És ezt nézné.

Gyergyóújfaluban meglátogattuk Elekes István hegedűkészítőt és feleségét. Maga tanulta a mesterséget és citerákat is készít. Egy hegedű körülbelül 300 euro, míg egy citera kb 300 RON. A felesége szerint azért bírták egymással az 54 év házasságot, mert Pista bácsi nagyot hall.

Elekes Istvan

Hegedu - Csaika

3 válasz: “7. nap – 2. rész (aug 15.)”

  1. gyufa

    De tatanak “sztokkon” nem volt citeraja, hogy Oszkarnak vegyunk 1et, az unalmas esteken vettesse a jo muzsikat citeraval :-)
    S Csaikanak majd szervezunk hegedas esteket:-)))
    Ej, de be jo es volt …..

  2. Arlequin

    … sztokkon nem volt citera de az oreg nem engedett be titeket a magaziaba .ott tartja a Fender Telecaster es Stratocaster jeit .amelyek bizonyos korulmenyek kozott jobbak mind a citera ! Habar en Gibson Les Paul ra eskuszom

  3. Fülöp Attila

    Igen a Stratok kicsit zajosak