1. nap (aug 09.)

Reggelibe megtudtuk egy IGAZI bringástól, hogy bringatúrán 1. nem iszunk kólát 2. nem iszunk olyan italt amelybe a buborékot utólag tették belé. 3. Tedit iszunk 4. nem eszünk csokit mert odaüti a májunkat 5. házicsokit viszont eszünk de 6. úgy hajtunk, hogy ne legyen szaporátlan 7. ha vetünk egyet, a kalciumot egyből megegyük 8. nem mobiltelefonázunk csapatban, mert a vége a HALÁÁL 9. egész nap feszt eszünk keveset 10. a sörből nappal keveset s este legalább hármat.

Elindulván egyből kezdett esni s úgy es meg se parittyáztuk.

Első megállóhely a Nagy Imre képtár volt Zsögödben. Nagy Imre nem az a Nagy Imre aki Pesten csinálta a dolgokat ’56-ban, hanem akinek jó sok nője volt és jó sokat festett. Érzékeny szálak fűzték a modelljeihez, de nem csak egyet szeretett, hanem festeni is. Jó sok képet hagyott maga után és a tárlat anyaga mindig cserélődik. Aki szereti az egyértelmű képeket a fantáziával higítva, jó csíki hangulatba csomagolva, sok színnel megfreccsintve az azonnal menjen el Csíkszereda Zsögöd tartományának Nagy Imre múzeumába.

Nagy Imre galeria

Szemben van a Riehen alapítvány amiről ekkor még semmit sem tudtunk de láttuk, igen.

Tereda

Továbbmenvén Csíkszentlélek elejibe kaptuk a véres képet. vagy veres képet. Az utolsó tatárbetörés ezerhatszázkilencvenvalahányban errefelé volt esedékes. A csemerek feldúlták a környéket, megölték, kibelezték, felgyújtották, nem voltunk ott, visszamentek, nemhittük de visszajöttek, s végül elkapták őket a nyakukat az egésznek kitekerték. Attól errefele nem jönnek.
A véres képet egy darab terméskőből faragták ki, de azóta bordóra meszelték. Különben így is jó.

Veres kep 2

Továbbálltunk s Csíkmindszenten megnéztük egy másik Nagy nevű festő, István tárlatát, ami kicsit emo-s, de Oszkár szerint furcsa színei vannak, egységes, nem lóg ki belőle sok csiricsáré szín, összeáll az egész, jó tónusa van. A legelő állatok a gyilkos tónál (1926) című képen 4 rózsaszín bárány és két lóformájú medve legel egy sárgába’ és barnába’. Ez egy kicsit másabb, ebben már több a szín, annyira nem jó mint amelyiknek az a címe hogy mindszenti táj, mert az nagyon szexi. A gyilkos tavas, olyan different. Ezek voltak a csapat műértőjének szavai.

Nagy Istvan

Fölmentünk, leereszkedtünk, megint felmentünk egész pontosan Csíkszentgyörgyről Adorjánfürdőre. A fürdő hideg, finom, faszaa, bizsergeti a heréket és gyógyít. Ferenczi Erzsébet aki az egészet gondozásba vette, és két keze munkájával hozta vissza a biztos enyészetből a fürdőhelyet, gyógyítóközpontot hozott létre.

Adorjanfurdo

A gyógyítás nem csak a testet, hanem az ember teljes lényét érinti. Test, lélek és szellem. Magyarok túl kell éljünk, ősi nyelvünket meg kell őrizzük és becsületes énünkkel kell eredményesknek legyünk.

A potyondi erdei iskola a korábban említett Riehen egyesület (Svájc), a potyondi önkormányzat és a szeredai önkormányzat támogatásával jött létre. Az épület, a táj valóban szép, ez így gyengén hangzik, de nincs jobb szó rá. Az intézmény önellátó kell legyen s így erdei iskolákat szerveznek, de turistákat is fogadnak. Abban bíznak, hogy a tanrendbe is be lesz véve minden évben legalább egy, vagy kettő, de háromnál kevesebb hét kötelező erdei iskola.

Erdei iskola

A menasági templom cifrasága abban rejlik, hogy éppen most szét van túrva és látszik az a sok átalakítás amin immár vagy 10 éve dolgoznak a régészek, hogy állapítsák meg, az évszázadok folyamán mikor, miért, miből s hogyan alakult ki a templom mai formája. Ha azt gondolod a régészet unalmas, nézz meg egy ilyen kibontott templomot s a véleményed meg is változhat, úgy lehet.

Menasagi templom

Az este a menasági iskolában ért. Kit így, kit úgy. Az alkohol nem tiltott, de sokan imádnak minden korlátot áthágni. Azaz nem teljesen sörmentes, de nem alkoholista a tábor. 100km-en egy korty sör belefér. Mivel ma csak 41-et mentünk, így mindenki fél kortyot ivott. Ennek ellenére a helyieket kihívtuk többféle párbajra, szkanderben s biliárdban úgymond le is vertük őket. Szkanderban Both Wazeg András, biliárdban Kozma Trehány György szerezte az aranyérmet. A helyiek toleránsak voltak s nem szedték meg a fejünköt.

Menasagi konyvtar

Az egyik főszervező szerint – az előző évekhez képest – az első nap volt a szervezés mintapéldája. A masterplan szót használta.

2 válasz: “1. nap (aug 09.)”

  1. blue88ace

    Gratula, a Both W. Andre duma erossen ott van :) )

  2. Járkáló

    Köszi, jólesett! Üdv mindenkinek Koppenhágábul, Örvin bátyátok;-)