8. nap (aug. 15)

Torockó – a legkisebb magyar néprajzi tájegység

Torockó álmosan és mosolyogva nyitogatja ránk szemeit

A szombati napon sem tekerés – sem előadás, a túrát értékeltük ki. Végigkérdeztük egymást, ki hogyan értékelte a túrát és mit visz innen haza.

Még az este Furu Árpádtól tudtuk meg azt is, hogy Torockón található Közép Európa talán legrégebbi parasztháza 1688-ból, továbbá, hogy a ház fel van újítva és direkt ilyen görbe!

Made in Transylvania – Anno Domini 1688

“A Torockóiak mindig különcök voltak.” Egy ideig osztrákok leszármazottainak vélték magukat, sajátos bútorfestést alakítottak ki, melyet az erdélyi szászok munkáiból gyökereztették. Egyedi temetkezésük van: a domboldalba vájt sírboltokba a koporsókat betolják és nem dobnak rájuk földet (természetesen elfödik).

Torockó egy sikertörténet

Aki Torockón jár és eddig még nem tette volna meg, mindenképpen látogasson el Ida néni magánmúzeumába, a 174-es szám alá. Nemcsak a látnivaló nagy élmény, hanem Ida néni maga is nagyon pezsdítő. A múzeumról kiskönyv is készült (Ida néni magánmúzeuma / Benedek Csaba, Kürtössy Péter. ISBN 978-963-06-5074-8), ha ön türelmetlen a következő torockói látogatásáig, akkor addig is olvassa el ezt!

Torockói festett láda – Ida néni magánmúzeuma

További két könyvet szeretnék még ajánlani, mindkettőt Furu Árpádtól. Az egyik Kalotaszeg népi építészete a másik pedig Műemlékvédelem Torockón. A könyvek nemcsak igényesek, hanem igazán tartalmasak és érdekesek és nem is túl terjengősek.

A Székelykő megmászása egy olyan élménnyel gazdagít, melyet szerencsére nem lehet lefényképezni. Az alábbi fotóról talán annyit, hogy vizet sem vihet a valódi, helyszínen csak saját szemmel meglátható látványnak.

Felülnézetből

Idősek, fiatalok és kisgyermekek sora mászta már meg – ha nem is könnyű, de bárki képes rá.

Azzal zárom az V. Erdélytúra útinaplóját, hogy biztatunk mindenkit arra, hogy lássa és ismerje meg hazánkat Erdélyt, mert biztosak vagyunk benne, hogy – akárcsak mi – meg fogja szeretni. Szívesen segítünk azoknak akik hasonló túra szervezésében gondolkodnak, keressenek fel minket, megosztjuk velük amink van: az összegyűlt információkat, a tudást, a tapasztalatainkat, a jókedvünket s még ki tudja mit.

Élő Erdély Egyesület: www.eloerdely.ro

Megjegyzések lezárva.