3. nap (aug. 10)

Vidáman ébredtünk, vidáman indultunk, szokásos reggeli szendvics pakolás, búcsúzás a mindig kacagó gyermekektől, akik befogadtak otthonukba egy éjszakára.

Látvány

Aztán nagyon hamar elszomorodtunk mikor megláttuk az előttünk magasan ívelő hegyeket amiken át kell tekerni. Nehezen, de sikerült megérkezni a váralmási várhoz, hmm teljesen személyes vélemény: Kopacz Ági előadása érdekesebb volt mint maga a vár, ha valamiért akkor talán azért megérte odáig kimászni, na de amúgyis kilométer hiányos a társaság, kellenek az ilyen plusz hegyre tekerések, jobban mondva tolások.

Árnyas ösvényke – tolva ismerszik

A vár tetejéről amúgy nem sikerült senkinek sem megszerezni a három alapszínűre tervezett zászlót-magyarul tricolort.

Erdélyi táj

Mikor már mindenki kezdte frusztráltnak és depressziósnak érezni magát, mivel még nem láttunk egy templomot sem, végre megérkeztünk a Farnasi templomhoz. Rigó Csaba emlékplakettet érő előadást tartott a kis templomról, de plakett helyett kérdésekkel, beleröhögésekkel, majd végül egy vastapssal jutalmaztuk, amiről kiderült hogy a református templomokban tiltva van.

A farnasiak kazettái

Nem elég, hogy mindent elmondott a kazettás mennyezetekről úgy általában, a Kalotaszegi református templomokról, az Umlingek legrégebbi műveiről, amelyek ebben a templomban találhatóak, hanem még egy bónuszt is kaptunk tőle a végén: egy római kori oroszlán formájúra faragott kő! Az oroszlán nehezen felismerhető, de az egyertélműen látszik, hogy nagyon régi.

Ez templomkulcs kérem!

Közben a csoport két táborra oszlott, a vita tárgya az erdélyi magyarság milyensége

1.) barbárok voltunk, és szerencsére a szászok és a hozzájuk hasonló fejlett népek megcivilizáltak, vagy

2.) már eleve civilizáltan érkeztünk annak idején a mai Középeurópába, ami talán már csak fogalom, ebben a formában hogy Középeurópa.

Innen újabb hegy, amit véletlenül sem kerültünk ki, megmozgatni sem tudtuk, ezért átmásztunk rajta. A mászást sokan unták, ezért ilyen ocska kifogásokkal, mint lánc elszakadás, tengelytörés, gumi kipukkadás megálltak. Voltak akik szomorúak voltak, és unták, ők egy jó nagy, tökös eséssel próbálták feldobni a napjukat, én személy szerint a kaszkadőrködésre tervezett, szexi kaszkámat akartam kipróbálni egy kemény vettetőzéssel.

Kalota hegyei

Következő megállónk: Magyarbikal, túránk során itt találtuk az első, egyesek szerint Kós Károly által elcseszett, mások szerint helyrehozott templomot, ilyenből még sokat fogunk látni. A falubéliek mindenesetre büszkék a templomra, és a hely szellemére. Frappáns megállapitás a templomkertben: közös vonása a kalotaszegi templomoknak, hogy mindenik aljában jólesik egy sör, egy szendvics, egy kis pihenés, vagy egy ölelés.

Családi címer a bikali templomban

Bikalról egy minimum 60% -os :) lejtőn másztunk fel már megint, mindenkit kicsinált, de szerencsére maradt egy annyicska energiánk, hogy bejussunk Bánffyhunyadra, ahol a gyönyörű templomnak egész komoly konkurenciát jelentenek a ….. hát a gyönyörűnek az ellentéteként jellemezhető cigánypaloták. Amúgy a visszatérés az urbánus környezetbe cimű fejezet senkinek nem tetszett. Hunyadon megpihentünk a szó szoros értelmében egy fafaragó műhelyben, ahol Kudor István beavatott minket a fafaragás titkaiba. Ettől még nem tud senki közülünk szépen faragni, de legalább láttuk hogy kéne.

Kudor István – embert is farag belőlünk

Kilátások

Sakkor megint tempó tempó tempóóóó, nehogy lekéssünk a várva várt táncházról. A táncház pont olyan lett amilyenreszámítottunk, szükségünk volt egy kis zenés táncos mulatságra már, és amúgyis megérdemeltük, mert erőst sokat tekertünk s erőst ügyesek voltunk.

Készülődés táncházra

A pálinka egyeseket segített másokat gátolt a táncban, de legalább mindenki jól szórakozott. Ha már táncolni nem is tud, legalább a tiszta szobából ellopott szűrben s szoknyában feszítsen. Danolászva, kalotaszegi tánclépésekben tértünk vissza a szállasra s nyugovóra.

6 válasz: “3. nap (aug. 10)”

  1. Marina

    Nagyon tetszenek ezek a kis úti beszámolók: vidám, vicces, jó írások. A fotók is tök jók. Ügyesek vagytok, csak így tovább!

  2. Tündi

    Sándor látom komolyra vette a figurát :)

  3. ÁgnesManó

    Ez mind nagyon jó, szépek a fotók, és csak mégjobban szenvedünk h. nem tudtunk elmenni…Súúúgy örülök mikor felkerül az új bejegyzés, egyfolytában refresselem az oldalt :) Nade, mostmár mondjátok el, h. idén miszerint voltak felosztva a csapatok, és mire volt jó a fagyi? :D , jajjjj, és ki keni a szendvicseket??És hogy etteteke már gulyást? És az idei olimpiai játékok milyen stádiumban vannak?? :D

  4. RedShade

    Nem szeretnék alkalmatlankodni, csak annyit kérek, hogy a fafaragó képe alatti írást javítsátok át Kudor Istvánra… Kudor Ferenc az apja volt, na meg az öccse, aki a képen látható, az István. Előre is köszi :) Ja, amúgy meg tetszett a bejegyzés. Jó túra lehetett :) )

  5. Gyé

    Az kérem egy réges régi vasbugyi kulcsa. Is.

  6. Erdélytúrázó

    Kedves RedShade, köszönjük az észrevételt, a feliratot javítottuk, István valóban nem Ferenc :)