2.nap (aug. 9)

A mákófalvi reggelen a csapat folyosón bongó biciklicsengőre ébredt – sikeresen.
Kovács Pali Ferenc bútorfestő már várt ránk s hamar kiokosított a bútorfestésből. Mikor kezdte volt kutatni a kalotaszegi bútorfestést, hallotta, hogy Kós Károly írt volt egy könyvet a témáról. Felkereste Kós Károly fiát Kolozsvárott, hogy a könyv iránt érdeklődjön. Dr. Kós Károly
feldúlva közölte, hogy ilyen könyv nincs s nem is lehet a kalotaszegi bútorfestésről írni, mert az nem egységes. Kovács Pali Ferenc elhatározta hát, hogy megírja ezt a könyvet. A kézirat megvan, s a képek is – már csak pénz kéne a kiadáshoz.

Kovács Pali Ferenc – bútorfestő

Inaktelke felé megláthattuk az előző nap meglátogatott (legrégibb) kalotaszegi templom 1km-rel odébb található haranglábát (in action).

Nádasdaróci harangozás

Inaktelkén az istentiszteletről távozó helyieknek elénekeltük az inaktelki szerelmeses témájú nótát, ami alább hallható:

Inaktelke – Istentisztelet után

Inaktelki vadonatúj kazettás menyezet

Felfedeztük a kalotaszegi dombokat.

Jaj de szép virágok vannak a réten

Kőrösfőn 1848-ról, Vasvári Pálról, Avram Iancuról és Bălcescuról informálódhatnak az érdeklődők Péntek László alpolgármestertől, a Vasvári emlékházban – mi is megtettük, látogassanak el önök is!

A kőrösfői Vasvári Pál emlékmű

Sztánán ismét egy különdíjas erdélyi “frankó legény” várt minket hűs udvarában. Osvát Lajos azért különösen érdekes, mert 1976 és 1990 között körbekerékpározta egész Romániát. Egy alkalommal a Brassó-Kolozsvár távolságot egyetlen nap alatt tették meg, hajnal 4 és este 11 között. Elmondása szerint a legnehezebb szakasz a Torda utáni emelkedés a feleki tetőig volt. Akkoriban mivel ennivalót vásárolni nemigen lehetett, a táskában 1 heti kenyéradaggal vágtak neki a tekerésnek. 1990-ben azért hagyta abba a kerékpározást, mert lett lehetőség különmunkákat végezni s így pénzt keresni. Na s akkor felmerül a kérdés, vajon a pénz vagy a bringázás boldogít-e joban? Bármelyik legyen is, szépen felújított sztánai házában Osvát Lajos mindenképpen sugárzott az életerőtől

Osvát Lajos kertjében

Osvát Lajos

Osvát Lajos régiségeket gyűjt

101 éves ház – felújítva

Este a zsoboki gyermekotthonban szívtuk magunkba a gyermekek kacagását, amelytől azt érezheti a faluban járó, hogy az egész hely virul és zsibog. A református pap kezdeményezésére jött létre a Bethesda gyermekotthon, mely épületet tervezője Kós Károly nyomdokain lépdelve tervezte meg. A gyermekotthon mellett azonban van saját pékség és tejüzem. A faluban ez az intézmény mintegy 150 embernek ad munkát. Így nincs kiöregedés, elvándorlás, hanyatlás – ez az élő Erdély.

A nap végén béereszkedünk Zsobokra

2 válasz: “2.nap (aug. 9)”

  1. Tündi

    Nem is énekeltek :)
    Tempó tempó!!!

  2. szjaori

    Sziasztok
    könyvgyűjtők figyelmébe ajánlom az oldalt. Ha netán már új kiadás nem elérhető a kívánt könyvből.
    http://2tag.nl/J92ABM-
    Sziasztok